Fortsätt till huvudinnehåll

Nybörjarkurs på Lyrön 29-30 augusti - Öppna roller

Sugen på Tango?
Vet inte ...
Om det är så, varför inte ta ut till lyriska Lyrön i helgen för att bekanta dig med grundelementen i den improviserade pardansen!

(Lyrön ligger utan för Orust, det tar 1½ timme att ta sig dit från Göteborg ... skriv efter vägbeskrivning! kollektivt kan  man ta sig till Varekils Bussstation och be om att bli hämtad)
  
Under lördag och söndag kommer Kristín & Isabella att ge en intensiv nybörjarkurs. Vi kommer att jobba med  Caminata, Abrazo, Cunita, Giros och Ochos. Allt med fokus på samspelet, och hur kontakten fungerar när vi för respektiv följer. Och självklart blir det utrymme för att öva båda rollerna!

Program + info nedan.
Anmälan till info@tunnebacken.se

Facebook info här: https://www.facebook.com/events/1454217118226458/

Välkommen till Lyrön och en intensivkurs i tango! Kristín Bjarnadóttir, som har dansat tango i cirka 20 år, kommer att vara lärare under helgen tillsammans med Isabella Rincón. Läs mer om dem nedan.

Nivå: ”Nybörjare”. Tema för helgen blir ”Öppna roller” och innebär att vi kommer att öva på och dansa både förare och följare.

Kostnad för dans, kost och logi: 1300 kr.

Anmälan till info@tunnebacken.se

Program: 


Lördag 29 augusti:

Kl 11-12.45 Tango I. Introduktion.

Kl. 13 
 Lunch
Kl. 14 – 15:30 Tango II.
15:30 – 16:30 ”Tango – Praktika”

Tid för att installera sig i rummen och kanske ett kvällsdopp?

Kl.19 –Middag

20.30 –Sharing

Söndag den 30 august

Kl. 10:00 – 12:30 Tango III.

Kl. 12:30 –Lunch

Kl. 13:30 – 16:00 Tango IV: Vi avslutar med Milonga/Social tango – kursdeltagare och andra intresserade varmt välkomna – Dj Kristín

Boende: I huset Tunnebacken på Lyrön, 3 min bilkörning till dansbanan på ön. Ta med egna lakan och handdukar.

Isabella & Kristin besöker dansbanan mitt i skogen - LyrönKristín Bjarnadóttir har dansat tango sedan 1996 i Sverige och i övriga Europa lika väl som i Buenos Aires. Hon har utbildat sig hos en rad tangovirtuoser, både som förare och följare; har tagit del av den queera pedagogiken hos pionjärer som Brigitta Winkler, Astrid Weiske och Charlotte Rivero.

Kristín började undervisa i tango år 2012 samt ta hand om QueerTango – Praktika, på Oceanen Göteborg i samarbete med World Dance Company. Hon har undervisat tillsammans med Mikael Dexlöv, Malin Backström, Lotta Bohlin, Henny Stridsberg, Malin 
Zehaie, Fredrik Petrusson och Isabella Rincón; givit kurser och Workshops – förutom på Oceanen – Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, West Pride, på kursgården Kvinnohöjden i Dalarna, Chalmers danssällskap, samt Artisten/Högskolan för scen och musik och Göteborgs Universitet.

Isabella Rincón dansar och har dansat i stort sett hela livet. 2012 förälskade hon sig i tango och tog lektioner både som förare och följare för många olika stora tangodansare. Hon började själv undervisa knappt två år senare. Isabella har tillsammans med andra tangolärare hållit i workshops på Högskolan för scen och musik, West Pride, Tango Kalmar, Chalmers danssällskap och håller just nu i en studiecirkel i queertango för RFSL:s medlemmar. För Isabella är närvaro, kommunikation, musikalitet och rörelsekvalitet viktiga nyckelord i tangoundervisning och det hon själv uppskattar mest med tangon är innerligheten.


Tango är en improviserad pardans som ursprungligen skapades i hamnstäderna på båda sidor av Rio de la Plata, främst i mötet mellan invandrade arbetare som utvecklade ett eget tyst språk bygd på rytmer och rörelsemönster från olika håll. Samspelet inom paret kräver koncentrerad närvaro och lyhördhet, samt finstämda men tydliga signaler. Alla par på dansgolvet dansar också med varandra vilket kräver uppmärksamhet och flexibilitet. Det handlar om att tillsammans skapa flyt på golvet och röra sig i dansriktningen, motsols. Isabella och Kristin kommer att arbeta med grunderna i den Argentinska tangon som sedan 2009 finns med på Unescos lista över icke-materiella världsarv.

Nivån är anpassad till dig som inte dansat tango förut, men även dig som kanske dansat den ena rollen ett tag och vill utforska samspelet från ett nytt perspektiv. ”Öppna roller” betyder i detta sammanhang att var och en får tid och utrymme att öva grunden i både att föra och följa eller utifrån samtidens pedagogik: att föreslå och tolka.

Klädsel & skor

Kläder som inte hindrar din rörelsefrihet är att föredra. Bekväma skor med lagom glid är förutsättning för att kunna röra sig tryggt och i kontakt med underlaget. (Ifall du föredrar att dansa på höga klackar, ta även med ett par låga, det ger bättre stabilitet och kan vara vilsamt). Lädersula rekommenderas framför gummisula som oftast blir för sträv att snurra runt på. De flesta tangodansare brukar välja mocca-sula, som ger lagom grepp men även glid.
POSTS

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

QueerTango - Praktika med Kristín

QueerTango – Praktika med Kristín
Lördag, den 21 april, 18:00 – 20:00 Kulturhuset Oceanen, vån 2, Stigbergstorget 8,  Göteborg 
Tema: Caminata  DJ Kristín
Kostnad: kr 40
Obs. kod behövs kontakt: Kristín mobil -SMS – 0709747535  email: kb.lyng@gmail.com

Det efterlängtade lekrummet för normkritisk tango öppnar under våren. Vi utforskar våra roller i tangon och tangons roll i oss. Låt oss inte fastna i en enda dansroll: kan vi föra så kan vi följa och omvänt. Men det kräver övning!  
Tanken är att träffas en till två gånger i månaden och fokusera på olika teman där vi utväxlar erfarenheter i fråga om tangotekniska färdigheter och förhållningssätt.
Kristín, ger även tips på övningar utifrån dagens tema, tillsammans med Karen, Amelie, Bente … Mikael; alla ni som önskar att bidra. Kom och testa dina tangoidéer och låt oss skapa ett forum för QueerTango i Göteborg. Kom!
Vi övar i par, men även ensamma ibland. Kom och var med också du som bara har prövat på några gånger. Kom och ha kul.
Start lördage…

Cambio de Roles

Dax för QueerTango Praktika i Göteborg!


Cambio de Roles! QueerTangoPraktika med Kristín 
Tid: Nu på fredag den 29 november kl. 18:45 – 20:45
på Oceanen, lilla salen andra våningen. 
Entré: kr. 50
Kontakta Kristin för kod 0709 747535

Ni som gillar att växla mellan rollerna, nu är det äntligen dags för vår allvarsamma lekstuga!
 Efter en akademisk kvart kör vi igång med gemensamma övningar till kl. 19:45. Därefter övar vi fritt, tills vi (som vill) följs åt till kvällens Milonga på Linnégatan.

Så kom i tid. Alla välkomna, oberoende av dansnivå!
Det är tillåtet att trassla in sig ... som grenarna på de dansande träden.